Proiecte

"Serviciul Social Comunal"
"Vrem sa ne amintim ca traiti"
Centrul de zi pentru persoane cu dizabilitati din Municipiul Calarasi
Consolidarea si Diversificarea Serviciilor Biroului de
Consiliere pentru Cetateni - Municipiul Calarasi

"Undeva... cândva"
"Senior Citizen"
"Acum vorbim despre trecut"
Centrul de informare si consiliere pentru cetateni din municipiul Calarasi
"Ingrijirea de Azi prin amintirea de Ieri"

Centrul de informare si consiliere pentru cetateni
Municipiul Calarasi

Asociatia AGORA in parteneriat cu Primaria Municipiul Calarasi a infiintat prin Programul PHARE pentru Dezvoltarea Societatii Civile, finantat de Uniunea Europeana , Biroul de Consiliere petru Cetateni din Municipiul Calarasi.

Acest tip de serviciu de informare si consiliere a venit in sprijinul locuitorilor municipiului Calarasi care se confrunta cu probleme a caror rezolvare a putut fi facilitata prin acces la informatii pertinente privind drepturile si obligatiile acestora direct la sediul biroului nostru.

Biroul de Consiliere pentru Cetateni din Bd. 1 Mai, este dispunde de legislatie si proceduri legislative actualizate, personal format in tehnica consilierii, a managementului si relatiilor publice, spatiu dotat cu 3 birouri de consiliere si o sala de consiliu, dependinte, arhiva, baza de date cu beneficiari directi si indirecti,

In cele 16 luni de derulare a proiectul prin finantare Phare, Asociatia AGORA impreuna cu Primaria Municipiului Calarasia acordat informare si consiliere corecta, gratuita si fara discriminare, in urmatoarele domenii: asistenta sociala, asigurari sociale, serviciile publice, raporturi de munca, regimul proprietatii, sanatate, drepturi si obligatii civile, protectia consumatorului, proceduri notariale, impozite si taxe, protectia copilului, invatamant unui numar de 821 de cetateni. Cele mai solicitate domenii au fost : raporturi de munca (113 cereri), asistenta sociala, drepturi si obligati civile (108 persoane), impozite si taxe (84 de cereri). Cele mai putin solicitate domenii au fost protectia copilului si protectia consumatorului in numar de doar 4 cereri. Au fost rezolvate problemele cetatenilor in procent de 95.24%, restul persoanelor au fost consiliate si orientate catre institutiile competente. Majoritatea cetatenilor au fost din mediul urban 76.71%, adresabilitatea din mediul rural fiind mai scazuta (20.33%). In ceea ce priveste varsta, majoritara a cetatenilor care s-au adresat biroului o constituie persoanele peste 50 de ani 30.24%.

Implementarea proiectului a avut ca rezultat si intarirea comunicarii intre societatea civila si autoritatea locala prin : functionarea in conditii bune a parteneriatului cu primaria care s-a semnat pe o durata de 5 ani, delegarea unei persoane din cadrul primariei care activeaza ca si consilier in cadrul BCC, cresterea gradului de intelegere de catre cetatenii consiliati a mecanismului de functionare a administratiei locale.

La toata durata derularii proiectului s-a observat necesitatea extinderii serviciilor de informare si consiliere in zonele rurale ale judetului Calarasi.

Finantator:  Uniunea Europeana, U.E. Programul pentru
                 Dezvoltarea Societatii civile 2000,