Asociatia Agora
Primul Centru de Reminiscente din România

 

 

è Acasa

 

  è Publicatii

 

  è Centre

 

  è Proiecte

 

  è Instruire

 

  è Galerie

 

  è Povesti de viata

 

  è Parteneri

 

  è Contact

 

 

è Citeste...

 

Ce este reminiscenta?

Avantaje pentru beneficiari

Avantaje pentru personal

Sesiuni de remisiscente


è Afla...

 

Câte ceva despre cursuri

Cum te poti înscrie

Asociatia Agora - Primul centru de reminiscente din Romania


Centre de Reminiscente

 

Ce este reminiscenta si Cum să conduci un grup de reminiscente
Coordonarea sesiunilor de reminiscente
Confidentialitatea si Planificarea sesiunilor de reminiscente
Evaluarea sesiunilor de reminiscente
Avantaje pentru beneficiari
Avantaje pentru personalul de ingrijire
Evaluarea sesiunilor de reminiscente. Tipuri de activităti
Exemple de teme pentru sesiunile de reminiscente

 

 

Coordonarea sesiunilor de reminiscente

Sesiunile de reminiscente înseamnă mai mult decât a vorbi altor persoane despre lucruri binecunoscute din trecutul personal. În cadrul sesiunilor de reminiscente monitorul de grup are rolul de a stimula participantii si de a-i incita prin diverse metode de a-si actualiza cât mai multe amintiri. Astfel, el trebuie să stie clar tematica ce se va discuta si să aibă pregatite stimulările adecvate. Camera trebuie aranjată si sugerăm ca scaunele să fie puse în cerc pentru ca toti participantii să se poata vedea si auzi bine. În cazul în care exista persoane hipoacuzice, acestea trebuie să stea lânga monitorul de grup care le va repeta anumite lucruri pe care nu le-au înteles sau le va scrie.
Nu grăbiti participantii, ci lăsati-le suficient timp să reflecteze si să-si exploreze memoria.De asemenea , nu este indicat să treceti în viteză de la o activitate la alta. Unele persoane au nevoie de o peioadă mai mare de timp pentru a-si actualiza amintirile, pentru a le verbaliza si astfel a răspunde solicitării. De obicei, o dată ce au fost actualizate amintiri despre care uitasesi complet, trăiesti o satisfactie si multumire deosebite si creste stima de sine pentru că insăsi persoana în cauză este surprinsă si uimită de propria performantă. Pentru aceasta însă este nevoie să nu lucrezi contra cronometru si să ai răbdare.
Monitorul de grup trebuie să evite întrebările la care participantii nu pot răspunde, să evite întrebările închise care implică drept raspuns un singur cuvânt. Este indicat să se utilizeze intrebările care vizează raspunsuri deschise. Arată că esti interesat de ceea ce oamenii au de spus, nu utiliza un ton ridicat al vocii, nu face bancuri pe seama participatilor. Nu vorbi mult despre tine si nici nu arăta cât de multe cunostinte ai. Dă valoare fiecărei relatări si arată ca esti interesat de orice contributie.

Incurajează membrii grupului să interactioneze între ei si descurajează-i dacă vor să ti se adreseze numai tie.Poti face acest lucru cerând permisiunea de a repeta clar si cu voce tare ce ti-a spus soptit o persoană, astfel încât toata lumea să înteleagă mesajul transmis.
Ceea ce poti face este să realizezi conexiuni între reminiscentele diferitelor persoane. Spre exemplu: două persoane din acelasi grup care au copilărit în acelasi cartier le vei încuraja să-si impărtăsească amintirile mai în detaliu. Exemplu:” Doamna Popescu ne-ati spus că ati copilărit în cartierul Colentina. Vă amintiti că si Domnul Ionescu ne-a povestit acum dous saptămâni că a trăit până la 15 ani în acelasi cartier. De ce nu-l întrebati mai exact unde anume avea casa, la ce scoala a mers, etc. ? “
O altă modalitate de a încuraja participantii să interactioneze unul cu celalalt este de a desfăsura o parte a sesiunii de reminiscente lucrând în pereche, vorbind, examinând poze, etc.

  5

 

 

[mai departe]4  

 

 

 

 

 

 

© 2006 Asociatia Agora

 Powered by DirServ  

 Acasa | Publicatii | Centre | Proiecte | Instruire | Galerie | Povesti de Viata | Parteneri | Contact